Natural vs. Sintetic – Tipuri de păr folosite în pensulele de machiaj

pensule-din-păr-sintetic

Părul unei pensule de machiaj este, fără doar și poate, elementul cel mai important al acesteia.

Forma și mărimea fibrelor ce formează părul pensulei sunt la fel de importante ca și tipul acestora. Ele trebuiesc alese pentru a se potrivi perfect produsului aplicat și fizionomiei zonei pe care o veți folosi.  Pensula de blending spre exemplu trebuie aleasă în funcție de mărimea pleoapei mobile. O pensulă prea mare va îngreuna difuzarea fardurilor transferând în mod nedorit o parte din produs în centrul arcadei.

Atât fibrele sintetice cât ți părul natural de origine animală sunt utilizate pe scară largă în producția pensulelor de machiaj. Fiecare tip de fibră are avantaje și dezavantaje fiind potrivite pentru aplicarea sau estomparea anumitor produse de machiaj.

Pensulele de machiaj din fibre sintetice

Fibrele sintetice sunt de obicei realizate din nailon sau poliester. Materialul este prelucrat și tratat astfel încât să imite firele de păr natural și să fie delicat cu pielea. Pe piață acestea sunt prezente sub diverse denumiri comerciale precum Taklon, Ultra-Plush, Veritiv sau Cashmere+.
Fibrele sintetice pot fi colorate în masă sau vopsite și au devenit din ce în ce mai calitative datorită progresului tehnologic.

Avantajele pensulelor de machiaj sintetice

 • Nu absorb uleiurile sau alte ingrediente emoliente din produsele cremă sau lichide. Întru-cât au o structură lipsită de porozități ele absorb produs și nici nu modifică consitența acestuia .
 • Difuzează mai ușor produsele cu texturi ce au vâscozitate mare  (cremoase sau lichide) deoarece fibrele sintetice sunt mai rigide și mai elastice decât părul natural.
 • Sunt mai rezistente în timp și își mențin forma o perioadă îndelungată.
 • Sunt mai igienice putând fi curățate mai ușor folosind produse de curățare mai agresive. Datorită suprafeței netede a fibrelor sintetice, acestea nu colectează celule epiteliale moarte, sebum sau alte secreții de pe ten.

Dezavantajele pensulelor de machiaj sintetice

 • Nu pot aplica sau difuza produsele pudră (pulbere sau compactă). Din cauza structurii netede a fibrelor sintetice produsele pulbere nu vor avea aderență, estomparea realizându-se neuniform.
 • Fibrele sintetice nu sunt biodegradabile și poluează mediul înconjurător.

Ce tipuri de produse de machiaj se aplică cel mai bine folosind pensulele sintetice?

Vă recomandăm să utilizați pensulele sintetice pentru aplicarea produselor de machiaj ce au consistență cremoasă, lichidă sau gel (baze de machiaj, fonduri de ten, corectoare, produse de conturare cremoase sau lichide, farduri de obraz cremoase sau lichide, iluminatoare cremoase sau lichide, farduri crema, tușuri lichide sau gel, rujuri sau luciuri de buze).

Pensulele de machiaj din păr natural

Pensulele din păr natural sunt primele apărute pe piață.

În ciuda evoluției tehnologice, producția pensulelor din păr natural presupune multe etape realizate manual. Calitatea produsului finit este astfel influențată nu doar de calitatea părului folosit, ci și de experiența artizanilor care le produc.

Tipuri de păr natural (De origine animală vs. Vegetal vs. Hibrid)

Cel mai utilizat tip de păr natural este de origine animală (veveriță, capră, ponei, cal , samur, bursuc sau zibelină).
Suprafața firelor de păr natural este acoperită de o teacă de micro-solzi denumiți cuticule, capabile să rețină particulele de pigmenți atunci când intră în contact cu produsele cosmetice de tip pudră liberă sau compactă. Prin presarea pensulei din păr natural, cuticulele vor elibera treptat pigmentul reținut distribuind foarte ușor și uniform produsul.

Păr natural de capră văzut la microscop
Păr natural de capră văzut la microscop

Recent, pe piață au apărut însă și pensule de machiaj realizate din fibre de origine vegetală (păr natural vegetal). Aceast tip de fibre sunt produse în general din porumb. Din păcate sunt însă extrem de slabe ca și rezistență în timp. Deși fibrele vegetale sunt folosite cu succes pentru producerea de perii și pensule, în cazul pensulelor de machiaj, din cauza grosimii mici, fibrele de origine vegetală își pierd rapid forma, nefiind recomandate pentru utilizare casnică intensivă sau profesională.

Un alt tip de pensule apărute recent ce sunt prezentate în mod fals tot ca pensule din păr natural de origine vegetală sunt cele cu fibre hibride (apar și sub denumirea de nano fiber). Fibrele hibride sunt formate dintr-un nucleu vegetal ce a fost laminat cu un strat subțire de plastic la exterior. În procesul de producție, pierd structura poroasă specifică fibrelor naturale și se comportă similar cu cele sintetice. Acestea nu prezintă nici un avantaj funcțional față de fibrele sintetice (cu excepția unui cost de producție mai scăzut). Din cauza miezului de fibră vegetală, acestea nu își păstrează la fel de bine forma în timp precum fibrele sintetice.

Caracteristicile diferitelor tipuri de păr natural

Cunoașterea caracteristicilor fiecărui tip de păr natural ne va ajuta să alegem mai ușor pensula de machiaj potrivită.

În tabelul de mai jos am inclus informații despre cele mai utilizate tipuri de păr natual de origine animală.

SpeciaLungimeFinețeElasticitateCaracteristici
CaprăLungFoarte fin, doar dacă este provenit din prima tăiere.RidicatăOferă acoperire mare și este potrivit atât pentru aplicare (packing) cât și pentru estompare (blending).
VeverițăLungFoarte fin și moale.Scăzută (fir subțire)Fir de păr premium. Oferă o acoperire naturală, subtilă și este potrivit în special pentru tenurile uscate sau sensibile.
PoneiLungFin.RidicatăDistribuie produsele pudră în mod uniform.
ZibelinăLungFoarte fin si moale.RidicatăFir de păr premium. Oferă pigment intens. Își menține forma o perioadă îndelungată. Absorbție foarte minimă de uleiuri.  Trebuie curățat frecvent pentru a împiedica deteriorarea cuticulelor.
NevăstruicăScurtFoarte fin.RidicatăFir de păr premium. Perfect pentru estomparea fardurilor. Își menține forma o perioadă îndelungată. Absorbție foarte scăzută de uleiuri. Trebuie curățat frecvent pentru a împiedica deteriorarea cuticulelor.
BursucMediuFoarte fin doar dacă este provenit din prima tăiereRidicatăSe folosește de sine stătător sau în combinație cu păr de capră pentru a produce pensule de pudră, bronzer sau kabuki. Este perfect pentru setare.
CalLungFin, doar dacă este provenit din prima tăiere.Foarte RidicatăSe folosește în general în amestec cu alte tipuri de păr pentru a crește elasticitatea pensulei.

Ce înseamnă părul natural de calitate și cum îl deosebim?

Calitatea părului natural, folosit în procesul de producție a pensulelor de machiaj este dată de trei factori:

 1. Starea animalului de la care este recoltat părul. Asemeni oamenilor, părul de origine animală reflectă direct starea de sănătate a cestora pe durata intervalului de timp dintre recoltări. Părul de calitate se obține de la animalele ce beneficiază de o îngrijire constantă și o dietă echilibrată.
 2. Zona din care este recoltat părul. Părul provenind din diferite zone de pe corpul animalului diferă în lungime, finețe și elasticitate. În tabelul de mai jos puteți observa modificarea caracteristicilor părului de capră în funcție de zona de recoltare.
Zona de recoltareLungimeFinețeElasticitateUtilizare
GâtLungFoarte MoaleMediePensule pendru fard de obraz, conturare și pudră
Șira spinăriiLungMedieMediePensule de pudră;
UmărScurtMedieFermPensule pentru fard de ploape și de obraz, iluminator și contur;
CoapsăScurtAspruOpune rezistențăPensule de blush;
Bărbie și maxilarLungMoaleScăzută
AbdomenMediuFoarte AspruMediePensule pentru pictură;
Zona lombarăLungAspruMediePensule pentru pictură;
CoadăLungMedieOpune rezsitențăPenule pentru pictură;
 • Momentul recoltării părului. Părul de cea mai bună calitate se obține la prima tundere a animalului. Acesta este moale la atingere întru-cât vârful firului de păr este ascuțit în mod natural. Tunderile ulterioare generează păr mai aspru cu vârful teșit ce este folosit în producția pensulelor de machiaj de calitate mai scăzută sau a celor pentru pictură.

Cel mai eficient test prin care ne putem da seama de calitatea părului folosit în producția unei pensule de machiaj este prin contactul acesteia cu pielea sensibilă din zona ochilor. Firele trebuie să fie moi, fine, flexibile la atingere și să nu înțepe.

Dacă în urma testării unei pensule, constați că unele fire s-au desprins/rupt fără să le fi tras/smuls în mod conștient, recomandarea noastră este să nu achiziționați pensula în cauză, întrucât fie părul, fie adezivul folosit nu sunt de cea mai bună calitate.

Avantajele pensulelor de machiaj din păr natural

 • Datorită suprafeței acoperite de cuticule, pensulele din păr natural sunt cele mai potrivite pentru aplicarea produselor de machiaj sub formă de pudră compactă sau pulbere.
 • Atunci când firele de păr natural sunt supuse unei presiuni, se îndoaie în direcții aleatorii ceea ce le face ideale pentru estomparea produselor pudra și realizarea trecerilor graduale între nuanțele de fard aplicate pe pleoape.
 • Părul natural este biodegradabil și nu poluează mediul înconjurător.

Dezavantajele pensulelor de machiaj din păr natural

 • Nu pot fi folosite pentru aplicarea sau estomparea produselor fluide sau cremoase. Din cauza cuticulelor, firele de păr natural absorb uleiuri sau alte ingrediente emoliente din produsele lichide și cremoase modificând consitența acestora. Totodată, firele de păr natural nu sunt suficient de rigide pentru a putea difuza produse cu densitate mare precum cele cu textură cremoasă sau lichidă.
 • Sunt mai greu de curățat, întrucât firele de păr natural se degradează în contact cu soluții de curățare acide sau bazice. Recomandăm utilizarea soluțiilor de curățat cu PH neutru.
 • Părul natural de origine animală devine fragil atunci când se usucă excesiv. De aceea este recomandată spălarea periodică a acestora chiar dacă nu sunt folosite.
 • Din cauza suprafeței acoperite de cuticule a firelor de păr natural, acestea pot colecta celule epiteliale moarte, sebum sau alte secreții de pe ten și trebuiesc spălate mai des decât cele sintetice.

Ce tipuri de produse putem aplica folosind pensulele din păr natural ?

Părul natural se diferențiază de cel sintetic datorită cuticulelor care permit produselor pe bază de pudră să adere mai bine la pensulă, asigurând astfel o difuzare mai facilă și fără pete. Acest aspect este un real avantaj în cazul produselor cu formule pe bază de pudră liberă sau compactă  cum ar fi: fardurile de pleoape, fardurile de obraz, bronzerele și alte produse de conturare, iluminatoarele sau pudrele de fixare și de finisare.

Tipul de produs de machiaj aplicatBeneficiile utilizării pensulelor naturale
Pudre pulbere sau compacteRezultate uniforme, uscarea si nivelarea zonelor de aplicare
Blush-uri pudrăDistribuirea fină a pigmentului, fără margini evidente
Produse de conturare pudrăEstompare fină,cu margini difuze
Iluminatoare pudrăAplicare eficientă de impact
Bronzere pudrăEstompare fină,cu margini difuze
Farduri de ochi presate sau pulbereAplicare eficientă de impact, treceri fine intre culori fără pierderi de pigment
Farduri de sprancene presateAplicare eficientă

Folosite și întreținute corect, pensulele din păr de origine animală au un termen de valabilitate mult mai mare decât cele din păr sintetic, fiind asemănate cu vinurile de calitate, din ce în ce mai bune o dată cu trecerea timpului.

Vrei să afli mai multe informații despre pensule de machiaj? Citește și articolul Elementele unei pensule de machiaj.

Vrei să cumperi pensule de machiaj de calitate la prețuri accesibile? Încearcă pensulele Boys’n Berries de pe makeupshop.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.