Elementele unei pensule de machiaj

pensule-kabuki-doar-părul

Calitatea unei pensule de machiaj depinde în mod intrinsec de calitatea tuturor elementelor componente. Aceste elemente conlucrează pentru a oferi pensulei rezistență, precizie și ergonomie.

Principalele elemente ale unei pensule de machiaj sunt:

Mânerul pensulei

Mânerul pensulei de machiaj este foarte important pentru ergonomia ei.  Acesta poate fi realizat din lemn, plastic, metal sau materiale compozite. Grosimea și forma mânerului depind de funcția pensulei,  de mărimea și forma părului, scopul primar fiind acela de a oferi control deplin în aplicarea produselor.  
Mânerele din lemn sunt cele mai utilizate, fiind plăcute la atingere și rezistente.

PRO TIP: Secțiunea din mâner aflată sub manșonul pensulei nu este vopsită, pentru a oferi  adezivului un plus de aderență. De aceea, uscarea pensulelor de machiaj spălate nu trebuie să fie făcută într-o poziție ce ar permite scurgerea gravitațională a apei dinspre păr spre mâner.
Mânerele din plastic și cele metalice au avantajul că pot fi produse într-o multitudine de forme și nu se umflă în contact cu apa, însă sunt în general mai puțin rezistente în timp decât cele din lemn.

Manșonul pensulei (ferula)

Manșonul pensulei de machiaj, denumit uneori și ferulă formează o legătura rezistentă între mânerul și părul acesteia. Ușor de recunoscut datorită aspectului metalic, manșonul poate fi realizat din plastic, aluminiu, alamă sau cupru. Pentru a spori rezistența la uzură, manșoanele din cupru și alamă sunt placate cu nichel, iar cele din aluminiu sunt supuse unui procedeu de pasivizare electrolitică denumit anodizare.

Ferulele din alamă sau alte aliaje pe bază de cupru sunt mai rezistente decât cele din aluminiu și își păstrează mai bine forma în timp.

Deși poate părea un element cu rol pur estetic, manșonul pensulei îndeplinește trei funcții importante:

  • Modificarea centrului de greutate al pensulei de machiaj. Pentru pensulele de precizie cum ar fi cele pentru fard , tuș sau sprâncene se recomandă utilizarea unui manșon din cupru sau alamă. Fiind mai grele, acestea deplasează centrul de grutate al pensulei spre vârful acesteia. Pensulele sunt astfel mai ergonomice iar aplicarea produselor este mult mai precisă.
  • Prinderea mecanică a părului pensulei de machiaj. Cea de a doua funcție ce este deosebit de importantă, în special pentru pensulele mari de față, constă în prinderea mecanică a firelor de păr. Această funcție se realizează printr-un proces de compresie denumit și sertizare (crimping).  Pensulele cu ferula sertizată prezintă mai multe linii concentrice ce au adâncituri mai pronunțate din loc în loc. Sertizarea este importantă întrucât preia parțial stresul mecanic la care este supus adezivul, prelungind durata de viață a pensulei. Prin comprimarea firelor de păr în manșon se reduce cantitatea de apă ce pătrunde spre mâner atunci când spălăm pensulele.
    Unele pensule au linii superficiale ce simulează procesul de sertizare, însă aceste linii au doar scop decorativ.
  • Definirea și menținerea formei părului. Capătul superior al manșonului poate fi strâns, plat sau rotunjit, în funcție de forma părului pensulei.

Adezivul

Adezivul este singura componentă a pensulei de machiaj pe care nu o vedem în procesul normal de utilizare a acesteia. Scopul lui este de liant între firele de păr și mânerul pensulei. Adezivii buni vor rezista de-a lungul timpului fără a permite fibrelor ce alcătuiesc părul pensulei să se desprindă .
În practică se folosesc două tipuri de adezivi:

Adezivii termici  sunt în cei mai utilizați datorită costului scăzut . Acești adezivi se încălzesc până ce devin lichizi, iar după aplicare sunt răciți rapid pînă la solidificare.

Adezivii bicomponenți pe bază de rășini epoxidice au rezistență chimică și mecanică mai mare, însă și un cost mai ridicat.

PRO TIP: Pentru a prelungi durata de viață a pensulelor de machiaj vă recomandăm să evitați curățarea lor cu apă fierbinte sau soluții de curățare agresive ce au în compoziție solvenți și care pot dizolva chiar și cei mai rezistenți adezivi.

Părul pensulei de machiaj

Elementul cheie, ce stă la baza calității unei pensule este părul. Acesta influențează direct rezultatul și de multe ori poate modifica semnificativ percepția pe care o avem când vine vorba de calitatea unui produs de machiaj pe care îl aplicăm.

Atât firele sintetice cât și cele din păr natural sunt apreciate, deopotrivă de consumatori și profesioniști, dar au utilizări și beneficii diferite.

Pensulele din fibre sintetice se comportă cel mai bine atunci când aplicăm sau difuzăm produse de machiaj cu textură cremoasă sau fluidă .

Pensulele din păr natural sunt mai bune când aplicăm produse pulbere fie că este vorba despre cele compacte sau libere.

Vrei să afli mai multe informații despre tipurile de păr folosite pentru pensulele de machiaj? Citește și articolul „Părul Natural vs. Fibrele Sintetice – Tipuri de păr folosite în pensulele de machiaj”.

Vrei să cumperi pensule de machiaj de calitate la prețuri accesibile? Încearcă pensulele Boys’n Berries de pe makeupshop.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.