Curățarea pensulelor și accesoriilor de machiaj

Curățarea și dezinfectarea periodică a pensulelor de machiaj este un pas esențial pentru obținerea unui look impecabil și prevenirea apariției imperfecțiunilor pielii. Mai mult, o rutină corectă de curățare prelungește ’’viața’’ pensulelor preferate, în special a celor delicate realizate din păr natural.   

Cât de des trebuie spălate pensulele de machiaj, cum le curățăm și cu ce pentru a le menține forma și structura firelor intactă, sunt doar câteva din subiectele abordate în acest articol. Dacă te-am făcut curios/curioasă, keep reading!   

Cât de des trebuie spălate pensulele de machiaj   

Depinde! În medie, curățarea pensulelor de machiaj folosite zilnic în regim personal ar trebui realizată săptămânal sau maxim la un interval de 2 săptămâni. (Sperăm că este de la sine înțeles că pensulele folosite pe clienți trebuie curățate și dezinfectate după fiecare persoană.) Revenind, rutina de curățare trebuie adaptată nevoilor tenului, și de ce nu, programului tău. Dacă te confrunți cu un ten sensibil și/sau predispus la acnee, menținerea accesoriilor curate te va proteja de apariția nedorită și neașteptată a erupțiilor sau iritiațiilor.   

Ține cont de faptul că pensulele folosite cu produse lichide sau cremoase (fond de ten, corector, eyeliner etc.) absorb și se încarcă mai ușor cu reziduuri de machiaj, sebum sau praf. Mai mult, utilizarea îndelungată a acestora va afecta atât calitatea perilor, cât și a machiajului, motiv pentru care îți recomandăm spălarea lor la un interval de 3 maxim 5 zile.  

PRO TIP:  

Achiziționarea pensulelor de machiaj preferate sau a celor mai des folosite în dubluri este o investiție eficientă din mai mai multe motive:  

  1. Calitatea perilor și a pensulei per total se va menține mult mai mult timp; 
  1. Nu va mai trebui să amâni spălarea pensulelor de machiaj murdare pe motivul ’’că nu vei avea ce pensulă să folosești’’ mai târziu sau ’’nu se va usca la timp’’. 
  1. Ai mereu o pensulă gata de acțiune (cu condiția să le speli pe rând).  

Un alt aspect esențial în crearea unei rutine de curățare a pensulelor de machiaj este stocarea acestora. Un mediu ferit de praf te va ajuta să salvezi timp prețios până la următoarea spălare. Husele și suporturile tip tub sunt ideale, însă asigură-te că pensulele sunt bine uscate înainte de depozitare pentru a preveni apariția mucegaiului.   

Cum spălăm pensulele din Păr Natural vs. Păr Sintetic 

Adevărul este că pensulele din păr natural sunt mult mai delicate față de cele sintetice. Plus, sunt șanse mari ca diferența de preț dintre cele două tipuri să te convingă să oferi mai multă atenție pensulelor din păr natural.

Spre deosebire de perii sintetici, cei naturali sunt acoperiți de o teacă de micro solzi denumiți cuticule, capabile să absoarbă particulele produselor cosmetice. Astfel curățarea trebuie realizată cu atenție și delicatețe pentru a nu afecta structura acestora. 

Cu toate acestea, pensulele din păr sintetic ne-au demonstrat că rolul lor este bine definit în rutina noastră de makeup, iar fără ele aplicarea eyeliner-ului, a rujului sau altor produse lichide/cremoase nu ar fi la fel. Astfel, chiar dacă perii sintetici sunt mai rezistenți în fața produselor de curățare agresive, recomandarea noastră este să le tratezi cu aceeași delicatețe. 

Curățarea pensulelor pas cu pas 

Pasul 1:  

Umezește pensulele cu apă călduță. Atenție, apa prea fierbinte va afecta strucutura firelor și a lipiciului folosit la îmbinări.  

Pasul 2:  

Pentru dizolvarea murdăriei poți folosi la alegere săpun solid antibacterial, gelul de curațare al feței, șampon sau o soluție specială pentru spălarea pensulelor.  

NYX Professional Makeup Makeup Brush Cleaner
PRO TIP:  

Pentru ca firele să rămână moi și hidratate, adaugă puțin ulei de măsline peste varianta de curățare aleasă.  

Pasul 3:  

Începe spălarea propiu zisă a pensulelor prin masarea acesteia de podul palmei sau folosește un dispozitiv special din gama Real Techniques sau Nyx Professional Makeup realizat special pentru a asigura o curățare rapidă și eficientă. Folosește mișcări ușoare, circulare, pentru a nu schimba forma periior. Repetă procesul până la obținerea rezultatului dorit.  

Pasul 4:  

Clătește pensulele cu apă căldută din abundență până la eliminarea în totalitate a loțiunii de curățare.  

PRO TIP:  

În cazul pensulelor pufoase, aplică un strop de balsam de păr. După uscare perii se vor simți ca la prima utilizare.  

Pasul 5:   

Stoarce excesul de apă cu ajutorul degetelor (fără să tragi de peri) și tapotează delicat pensulele cu un servețel uscat sau de bumbac. La final, scutură pensulele pentru a-și recăpăta forma și lasă-le la uscat pe un plan drept sau îndreptate cu perii în jos.  

PRO TIP: 

Evită frecarea perilor de prosop sau orice altă suprafață abrazivă și NU le usca forțat, prin intermediul unui uscător de păr.  

Curățarea burețeilor de machiaj 

Spre deosebire de pensule, burețeii de machiaj sunt mult mai ușor de întreținut. Întrucât se recomandă umezirea lor înainte folosirii, pot fi curățați și igienizați înainte de fiecare utilizare. Pentru îndepărtarea reziduurilor puteți folosi oricare din variantele precizate mai sus și mișcări ușoare de strângere, atenție, fără să înfingeți unghiile sau degetele în el.  

Dezinfectarea periodică a accesoriilor și produselor de machiaj  

Curățarea pensulelor și a burețeilor de machiaj este doar un prim pas în menținerea tenului lipsit de imperfecțiuni. Spune-mi, când a fost ultima dată când ți-ai curățat ondulatorul de gene? Dezinfectarea periodică a tuturor accesoriilor de machiaj este esențială în prevenirea acumulării de bacterii sau a reziduriilor de machiaj care îți pot oferi un sentiment de respingere față de produsele preferate.  

Soluția preferată a makeup artiștilor este Alcool Izopropilic folosit atât la curățarea pe loc a pensulelor, cât și pentru dezinfectarea produselor de machiaj: palete de farduri, pudră, mascara, etc. Formula se usucă instant fără să afecteze în vreun fel consistența cosmeticelor.  

Sperăm că acest articol ți-a fost folos în alegerea produselor potrivite nevoilor tale. Cu toate acestea, dacă simți nevoia unui sfat din parte profesioniștilor The Makeup Shop, nu ezita să ne contactezi. 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.